Wilfried Martens geeft EVP-voorzitterschap tijdelijk door

© belga

Oud-premier Wilfried Martens schuift zijn werk als voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) tijdelijk door naar Joseph Daul, EVP-fractieleider in het Europees Parlement. 'Wilfried Martens kampt met ernstige gezondheidsproblemen', verklaarde Daul in het Europees Parlement.

jvt

Wilfried Martens heeft aan de EVP laten weten dat hij zijn taken als voorzitter niet meer kan uitvoeren wegens gezondheidsredenen. Hij geeft zijn verantwoordelijkheden ‘tot nader order’ door aan de Fransman Joseph Daul, de voorzitter van de EVP-fractie in het Europees Parlement.

'Wilfried Martens heeft mij vrijdag gebeld om te vragen of ik tijdelijk het voorzitterschap kan opnemen', zei Daul dinsdag op een persbriefing van de EVP. Over de aard van Martens' gezondheidsproblemen wou Daul niet uitweiden.

Op 31 augustus werd de 77-jarige politicus met spoed in het ziekenhuis opgenomen met een bloedstollingsprobleem. De bloedstollingsverschijnselen zijn een gevolg van zijn zware hartoperatie nu dertig jaar geleden, klonk het.

In het ziekenhuis onderging hij een aantal bijkomende onderzoeken. Even later mocht hij het ziekenhuis weer verlaten. Zijn kabinet meldde toen dat Martens snel zijn werkzaamheden als voorzitter van de EVP kon hervatten.

Wilfried Martens is een van de medeoprichters van de EVP. Sinds 1990 is hij de voorzitter van de grootste Europese fractie. Vorig jaar werd zijn mandaat voor een laatste keer met drie jaar verlengd om de EVP door de verkiezingen van 2014 te loodsen.

Zijn partij wenst Martens en zijn familie 'veel sterkte in deze moeilijke tijden'.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten