Golfstaten gaan homoseksuelen opsporen via medische tests op luchthavens

© shutterstock

Koeweit en andere Golfstaten gaan medische tests uitvoeren om homo’s ‘op te sporen’ die de landen proberen binnen te komen. Dat heeft een hooggeplaatste overheidsbron aangekondigd, meldt de Koeweitse krant Al Rai.

De zes lidstaten van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) zullen op de luchthavens bij buitenlanders routinecontroles uitvoeren. Wie volgens die test homoseksueel, lesbisch of biseksueel is, mag het land niet binnen. Het gaat om Bahrein, Qatar, Koeweit, Oman, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

In een interview met de Koeweitse krant Al Rai zei Yusuf Mindkar, directeur volksgezondheid bij het Koeweitse ministerie van Gezondheid, dat er al medische centra zijn die tests uitvoeren om de gezondheid te beoordelen van iedereen die Koeweit binnenkomt. ‘Die zullen nu strengere maatregelen nemen, die ons zullen helpen homo’s op te sporen die dan niet langer toegang zullen krijgen tot Koeweit of de andere GCC-landen.’

Mindkar gaf geen details over de procedures waaruit de tests zal bestaan.

Koeweiti onder de 21 die betrapt worden op homoseksuele handelingen, kunnen veroordeeld worden tot 10 jaar gevangenis. In alle GCC-lidstaten is homoseksualiteit verboden.

Begin september schortte Oman de publicatie van het weekblad The Week op, omdat het een artikel gepubliceerd had dat beschouwd werd als welwillend voor homo’s.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten