Standbeeld ‘Duffelcoat’ aan Hondiuslaan

© wel

Op het rondpunt aan de Hondiuslaan prijkt sinds kort een standbeeld van een duffelcoat.

wel

Het standbeeld werd in 2007 door Frans Vermeulen aan de gemeente geschonken, en stond sindsdien ietwat verdoken opgesteld op de terreinen van zijn firma. Nu krijgt het beeld een prominente plaats in het straatbeeld, aan een van de drukste invalswegen van de gemeente.

Een duffelcoat is een comfortabele en warme legerjas, ontworpen voor de Britse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De jas werd later ook populair bij de burgerbevolking. ‘De naam van de jas is afgeleid van onze gemeentenaam’, zegt schepen voor Cultuur Nora Bertels (Groen). ‘Het woord duffel, of duffle in het Engels, betekent immers zware, ruwe stof en kent zijn oorsprong bij de lakenstof van onze gemeente. De Duffelse kwaliteit was zo befaamd, dat de bekende winterjas met houtje-touwtjessluiting door de Engelsen duffelcoat werd gedoopt.’

De uitdrukking ‘zich warm induffelen’ is afgeleid van dezelfde stof. De archiefdienst van de gemeente ontvangt vanuit het buitenland regelmatig de vraag waar zich de duffelcoatfabriek bevindt, maar die bestaat echter niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten