Oma’s bakrecepten inspireren designers

© ss

1 / 2

In vijf Europese landen hebben designers 84 unieke bakrecepten van evenveel grootmoeders nieuw leven ingeblazen met een eigen creatie. De beste concepten werden, samen met het recept waardoor ze geïnspireerd zijn, gebundeld in het boek Food Inspires Design, dat dinsdag in het Gentse Huis van Alijn werd voorgesteld.

edm

‘In België, Finland, Italië, Nederland en Turkije werden telkens minstens vijftien dames van vijfenzestig of ouder gezocht die verknocht zijn aan bakken en hun kennis en verhaal wilden delen’, legt Annelore Smits van Vol-au-vent vzw (die werkt rond eetcultuur) uit.

De recepten en verhalen werden vastgelegd in een kort filmpje, die samen met de geschiedenis van het recept te zien is op de website Grandma’s Design.

Zo toont Magda uit Hasselt hoe we speculaas moeten maken, Jeanne vertelt in haar dialect het recept voor Limburgse vlaai met pruimen en aan de andere kant steekt van het land steekt Christiane zogenaamde lukken (harde boterwafeltjes) in de oven.

Van deegrol tot iPad

Na het verzamelen van die recepten werd een oproep gedaan aan de designsector om zich te laten inspireren door één van de recepten, grootmoeders of verhalen. Een internationale jury beoordeelde daarop de digitale posterinzendingen in vijf categorieën.

In de categorie Design With Food ontwierp de Franse Amelia Desnoyer een deegrol uit een blok hout, geïnspireerd op de appeltaart met abrikozen van de Belgische grootmoeder Rosa. In de categorie Design About Food leggen de Franse designers Sofia Badoui, Anne-Axelle Bouilly, Marie Visonneau uit hoe ouderen aan de slag kunnen met een iPad, in een taal die lijkt op een bakrecept.

Met een soort kristallen koepel die kan openbreken wint de Spaanse Ana-María Jímenez in de categorie Design With Food, ze liet zich inspireren door het recept van de ‘Sneeuwster’ van de Nederlandse oma Annie. Een Turks familierecept was voor de Slovaakse Eva Závodná voldoende om een Community Bakery te ontwerpen waarbij mensen samen stap voor stap brood leren bakken.

In de categorie Food Product Design tot slot maakt Léa Bougeault een moderne versie van de ‘Jan in de Zak’, een deegrecept dat gekookt wordt in een keukenhanddoek, ook al van de Belgische grootmoeder Gaby.

LEES OOK