Belgacom heeft zelf al extra audit besteld

© BELGA

Belgacom laat weten dat het niet gewacht heeft op vragen vanuit het parlement om een bijkomende audit te bestellen. De externe audit komt er na een mogelijk belangenconflict van ceo Didier Bellens over de verkoop van het Stro-gebouw. ‘Niet goed genoeg’, reageert Sabien Lahaye-Battheu, voorzitster van de kamercommissie Infrastructuur.

evg

Belgacom-topman Bellens liet vorige week in de Kamer verstaan dat er wat hem betreft geen sprake was van een belangenconflict, aangezien de verkoop van het gebouw uiteindelijk nooit is doorgegaan. Bovendien pleitte een interne audit bij Belgacom hem vrij, argumenteerde Bellens. Oorzaak van die interne audit was de geplande verkoop van het Stro-gebouw in Brussel aan Immobel, waarvan Didier Bellens bestuurder is.

Meerderheid noch oppositie nam daar echter genoegen mee, waarna de Kamercommissie Infrastructuur vandaag besliste de raad van bestuur om een bijkomende, externe audit te vragen.

Belgacom is de kamercommissie echter een stap voor. Consultancybedrijf Deloitte kreeg op 10 oktober - dus daags voor de persconferentie waarop het resultaat van de interne audit werd bekendgemaakt - de opdracht een bijkomende doorlichting uit te voeren.

Commissievoorzitster Lahaye-Battheu is echter niet onder de indruk. ‘Er zijn nog geen criteria vastgelegd, maar alle fracties waren het erover eens dat de externe audit volledig onafhankelijk moet gebeuren, dus door een bedrijf dat geen enkele band heeft met Belgacom’, reageert de Open VLD-politica bij monde van haar medewerker.

Stefaan De Clerck

Op woensdag 6 november wordt Stefaan De Clerck ook voor een hoorzitting in de commissie verwacht, samen met Pierre Alain De Smedt, hoofd van het audit- en toezichtscomité. Bedoeling is dan in te zoomen op alle mogelijke belangenconflicten van alle Belgacom-bestuurders, aldus nog Lahaye-Battheu. Belgacom is bereid die hoorzitting te laten plaatsvinden, al ontving het bedrijf nog geen officiële uitnodiging. Is het verslag van de Deloitte-doorlichting tijdig klaar, dan kunnen de conclusies op dat moment ook al besproken worden, luidt het nog.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten