Parlementsleden pakken Smet aan over uitstel lerarenloopbaanpact

© BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet heeft woensdagmiddag kritiek gekregen op het uitstel van een lerarenloopbaanpact naar de volgende regering. Niet alleen op de oppositiebanken klonk er onvrede, ook vanop de meerderheidsbanken weerklonken wat kritische noten.

evg

Minister Smet moest vorige week toegeven dat het aangekondigde lerarenloopbaanpact deze legislatuur niet meer zal gerealiseerd worden. Het pact moest de job van leerkracht weer aantrekkelijker maken. Nu kampt het onderwijs onder meer met een tekort en een grote uitstroom in de eerste vijf jaar.

Parlementsleden Marleen Vanderpoorten (Open VLD) en Elisabeth Meuleman (Groen) namen de minister fors op de korrel voor het uitblijven van het beloofde pact. ‘Wat hebt u gerealiseerd van de gemaakte beloftes? Niks, nada, nougatbollen van het hele lerarenloopbaanpact, van de ondersteuning van leerkrachten, van de ondersteuning van beginnende leerkrachten, van het aantrekkelijk maken van het lerarenberoep’, sneerde Meuleman.

De minister gaf toe dat het inderdaad ‘anders gelopen’ is dan gepland en verwees naar een aantal andere dossiers - zoals de besparingen bij het onderwijspersoneel en het debat over de terbschikkingstelling (tbs) - die het debat over de lerarenloopbaan hebben beïnvloedt en vertraagd. ‘Bovendien was het pact een inspanningsverbintenis. Het stond niet in het regeerakkoord. Ik kan ook op vier jaar niet 20 jaar in het onderwijs oplossen’, klonk het nog.

Open VLD-parlementslid Vanderpoorten repliceerde meteen: ‘U weet toch wie er , op mezelf na, de voorbije twintig jaar bevoegd was voor onderwijs? Allemaal socialistische ministers.’ Groen-politica Meuleman van haar kant is de houding van de minister beu. ‘Uw paraplu is intussen zo groot dat het hele Vlaams Parlement eronder kan.’

Jammer

Maar Smet kreeg niet alleen tegenwind van de oppositie. Ook vanuit de meerderheid borrelde er wat onvrede op. Zo noemde N-VA-parlementslid Goedele Vermeiren het doorschuiven van het pact ‘jammer’ en riep CD&V-parlementslid Kathleen Helsen de minister op om in de korte resterende periode alle inspanningen te leveren om de bestaande problemen aan te pakken.

N-VA nam Smet ook op de korrel over de ‘flexibele leerweg’. Smet wil die methode - wie zakt kan toch overgaan en een of meerdere vakken opnieuw doen - beter bekendmaken. Kris Van Dijck (N-VA) vroeg Smet om voorzichtigheid. ‘We moeten vermijden dat leerlingen hun logische leerlijn verliezen. Het is niet wenselijke dat leerlingen een te grote rugzak meezeulen en dat ze het uitgangspunt ‘slagen’ uit het oog verliezen.’

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten