Nyrstar kampt met productieproblemen zink in concentraat

© BELGA

Mijnbouw- en metaalbedrijf Nyrstar verlaagt zijn verwachting voor de productie van zink in concentraat voor het volledige jaar 2013 (in eigen mijnen) naar 265.000 tot 280.000 ton, waar dat voorheen nog 300.000 tot 340.000 ton was.

De totale productie van zink in concentraat daalde met 7 procent in het derde kwartaal, tot 70.000 ton. Dat maakt het bedrijf donderdagochtend bekend. De productie van zinkmetaal steeg met 10 procent in het derde kwartaal tot 282.000 ton en Nyrstar houdt hiervoor wel vast aan de eerdere prognose voor het volledig jaar.

De productie van zink in concentraat in de eigen mijnen van Nyrstar werd veroorzaakt door “de operationele uitdagingen in Myra Falls en Middle Tennessee Mines”. Nyrstar gaat uit van hogere productievolumes van zijn mijnen in het vierde kwartaal van dit jaar, maar verwacht dat sommige problemen zullen blijven bestaan in het mijnbouwsegment en verlaagt daarom zijn prognose.

Het metaalverwerkende segment kende dan weer een sterk derde kwartaal, met een productie van zinkmetaal van ongeveer 282.000 ton, de hoogste kwartaalproductie sinds het slotkwartaal van 2011. De richtlijn voor zinkmetaal voor het volledige jaar 2013 van 1,0-1,1 miljoen ton wordt behouden, zo luidt het.

De productie steeg bij alle zinksmelters kwartaal op kwartaal. De smelters in Auby en Balen/Overpelt leverden de grootste verbeteringen op, met 30 procent en 17 procent respectievelijk, na de geplande onderhoudssluitingen in het tweede kwartaal. Ondanks een aantal van deze geplande sluitingen in het metaalverwerkende segment in de eerste jaarhelft van 2013 lag de productie van zinkmetaal gedurende de eerste negen maanden van 2013 in lijn met dezelfde periode in 2012. De smelter in Auby produceerde ook een recordhoeveelheid indiummetaal in het derde kwartaal, terwijl de productie van loodmetaal en zilver in Port Pirie te lijden kreeg onder een ongeplande sluiting van één week van de sinter- en hoogoven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten