Nyrstar zoekt tot 280 miljoen euro voor nieuwe investeringen

© BELGA

Zinksmelter Nyrstar heeft tot 280 miljoen euro nodig om te investeren zodat de smelterijen tot 30 procent meer rendement opleveren. Van waar dat geld moet komen, is nog niet duidelijk.

Dat meldt het bedrijf dinsdag, na de afronding van een strategische beoordeling van de smeltactiviteiten. Een investering van 280 miljoen euro in 25 projecten zou een intern rendement, na belastingen, van 25 tot 30 procent opleveren indien er vanaf begin 2014 geïnvesteerd wordt.

“Nyrstar bekijkt momenteel financieringsmogelijkheden zoals streamingovereenkomsten, voorafbetaling van metalen, industriële partnerschappen, hybride obligaties en/of andere vormen van deelname door aandeelhouders.”

De investering zou gebeuren in ongeveer 25 projecten, waarbij geen enkele investering meer dan 50 miljoen euro zou bedragen. “Opeenvolgende investeringen vanaf begin 2014 kunnen leiden tot hogere inkomsten tegen het einde van 2014, en de transformatie zou compleet zijn begin 2017.”

Een eerste investering in het kader van de transformatie van de zinksmelterijen is de aankoop van de afrookinstallatie, die zinkoxide produceert, van Eras Metal in het Noorse Hoyanger voor 5 miljoen euro. Nyrstar zal er ook twee miljoen euro extra investeren en verwacht de aankoop eind november af te ronden.

Concreet identificeerde Nyrstar met de strategische beoordeling een “aanzienlijke hoeveelheid niet-gerealiseerde waarde” in het toevoermateriaal dat het beheert via het concentraat dat de mijnen produceren, het residu van zinksmelters en de historische bekkens aan de smelters. Die waarde kan het bedrijf benutten via de transformatie van de smeltactiviteiten en de vorig jaar aangekondigde herontwikkeling van de loodsmelter in het Australische Port Pirie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten