27 Rabobankiers onder de loep wegens Libor-schandaal

Bron © Belga

Foto: AFP

Toezichthouders hebben de computergegevens van 27 bankiers van de Nederlandse bank Rabobank onderzocht naar aanleiding van het Liborschandaal. Dat blijkt uit documenten van de rechtbank in Utrecht.

Bankiers van Rabobank hebben volgens toezichthouders met collega’s van andere internationale banken samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren. Rabo hangt daarom een hoge boete boven het hoofd, die naar verluidt 1 miljard dollar kan bedragen.

Eerder werden Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland al beboet voor het Liborschandaal. Het is niet duidelijk of alle 27 onderzochte bankiers verkeerd hebben gehandeld.

De rechtbank boog zich over een klacht van een van de bankiers dat zijn beloofde bonussen gedurende het Liboronderzoek onterecht werden ingehouden. De rechtbank wees zijn eis tot uitbetaling van de hand.

Rabobank verwacht op korte termijn bekend te kunnen maken hoe hoog de boetes van Britse en Amerikaanse toezichthouders en De Nederlandsche Bank uitvallen.

Barclays kreeg in juni 2012 een boete van zo’n 330 miljoen euro opgelegd van Britse en Amerikaanse autoriteiten. UBS moest eind vorig jaar een boete van 1,5 miljard dollar (bijna 1,1 miljard euro) betalen, terwijl Royal Bank of Scotland er met 390 miljoen pond (circa 460 miljoen euro) van afkwam. De Libor is een tarief voor de interbankenrente bij leningen tussen banken ondeling.

Overigens meldt de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van ingewijden dat bestuursvoorzitter Piet Moerland vanwege het Liborschandaal vertrekt bij Rabobank. Moerland, die eigenlijk volgend jaar met pensioen zou gaan, zou tijdelijk worden opgevolgd door commissaris Marinus Minderhoud.

De bestuurder die verantwoordelijk is voor de Liborhandelaren, Sipko Schat, blijft volgens het FD wel in functie.

Door jta
AANGERADEN