Telecomoperatoren tevreden over standpunt FOD Economie in dispuut met Sabam

© BELGA

Telenet en Belgacom zijn tevreden dat de federale overheidsdienst Economie zich aan hun kant heeft geschaard in een dispuut met Sabam. De auteursrechtenorganisatie eist dat de internetproviders een vergoeding betalen omdat hun klanten de mogelijkheid krijgen door het auteursrecht beschermde werken illegaal te downloaden.

jta

De krant Le Soir schrijft dinsdag dat de Belgische staat is tussengekomen in het conflict tussen Sabam en de internetproviders Belgacom, Telenet en Voo. Sabam had de internetproviders in april voor de rechter gedaagd, en nu heeft de FOD Economie de auteursrechtenmaatschappij gevraagd de zaak stop te zetten en de vergoeding voor de providers in te trekken, op straffe van een boete van 100.000 euro per dag.

In een reactie zegt Telenet dat het zich niet wil mengen in discussies over wie mag of kan ingrijpen in lopende rechtsprocedures. Maar het bedrijf is wel tevreden ‘dat de FOD economie een duidelijk standpunt inneemt over de kern van de zaak en duidelijk maakt aan Sabam dat internetproviders geen vergoeding dienen te betalen’.

Volgens Telenet ‘kunnen, mogen en willen providers niet de rol van politieagent op het internet aannemen en kunnen ze bijgevolg ook niet verantwoordelijk worden gesteld voor wat klanten op het internet doen’.

Belgacom zegt dat het de vordering van Sabam altijd al als ongegrond heeft beschouwd. ‘Wij hebben altijd het auteursrecht gerespecteerd. We hebben er dan ook vertrouwen in dat de rechtbank de eis zal verwerpen.’

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten