Lambertz tegen N-VA-ontmanteling federale staat

Bron © Belga

Foto: BELGA

Karl-Heinz Lambertz (PS), minister-president van de Duitstalige gemeenschap, loopt niet warm voor het N-VA-standpunt over het confederalisme. De drie grootste Vlaamse partijen Open VLD, SP.A en CD&V willen de plannen eerst bestuderen voor ze reageren.

Gisteren maakte de N-VA haar congresteksten bekend. Daarin kleden de Vlaams-nationlisten België haast volledig uit. Het gros van de bevoegdheden , inclusief de sociale zekerheid, belandt bij twee deelstaten: Vlaanderen en Wallonië.

Volgens Lambertz scheppen de teksten alleszins duidelijkheid over het standpunt van de N-VA na ‘de maandenlang aangehouden warrigheid rond het confederalisme’. ‘Vandaag weten we zeer duidelijk wat er achter dat concept schuilgaat’, zegt hij.

Zelf schoof Lambertz steeds een federale staat met vier entiteiten naar voren, dus inclusief de zijne. Voor een concept dat uitgaat van slechts twee entiteiten - Vlaanderen en Wallonië - loopt hij dus allerminst warm. De Duitstalige minister-president vreest dat het voor zijn gemeenschap zelfs een stap achteruit zou betekenen.

Ook tegen een ontmanteling van de federale staat verzet Lambertz zich. ‘Met deze voorstellen wordt het federale niveau uitgehold om er een lege huls van te maken. ik verzet me tegen de vernietiging van de federale verantwoordelijkheid over de sociale zekerheid’, aldus de socialist. Voor Lambertz ligt de huidige prioriteit hoe dan ook bij de uitvoering van de zesde staatshervorming.

Voorlopig hebben ook in Vlaanderen zich nog geen bondgenoten gemeld voor de verregaande plannen van de N-VA. Open VLD, SP.A en CD&V willen voor ze een reactie geven het N-VA-standpunt eerst bestuderen. Brussels CD&V-minister Brigitte Grouwels heeft wel een persoonlijke reactie gegeven. Zij heeft er een aantal bedenkingen bij, maar voor haar is niet alles onbespreekbaar.

Door jvt
AANGERADEN