Nicolas Ghesquière nieuwe ontwerper Louis Vuitton

© Photonews

De geruchtenmolen heeft opnieuw gelijk gekregen: nadat het maandenlange geroezemoes over het vertrek van Marc Jacobs bij het Franse modehuis Louis Vuitton vorige maand werd bevestigd, werden maandag ook de speculaties over zijn gedoodverfde opvolger Nicolas Ghesquière bevestigd.

edm

Het Franse modehuis Louis Vuitton moest op zoek naar een nieuw creatief directeur nadat de samenwerking met Marc Jacobs na zestien jaar werd stopgezet, omdat de Amerikaanse ontwerper zich op zijn eigen label wilde concentreren. Nicolas Ghesquière werd van bij het begin als gedoodverfde opvolger naar voren geschoven, en dat werd maandag ook bevestigd door het Franse modehuis.

‘Louis Vuitton is voor mij altijd al het symbool van ultieme luxe, innovatie en ontdekking’, aldus de kersvers creatief directeur. ‘Ik ben zeer vereerd met de missie die ze mij toevertrouwen, en trots om mee te schrijven aan de geschiedenis van dit grote modehuis, waarmee ik dezelfde waarden en visie deel.’

De 42-jarige Ghesquière, zoon van een Belgische vader, zal zich evenwel enkel ontfermen over de vrouwenlijn. Kim Jones blijft verantwoordelijk voor de mannenlijn, een job die hij sinds 2011 uitoefent. Ghesquière zal in maart zijn eerste collectie voor het huis presenteren in het Cour Carrée van het Louvre, een symbolische locatie voor Vuitton.

‘Ik heb voor enkele jaren mijn speeltuin gevonden’

Ghesquière nam exact een jaar geleden vrij onverwachts afscheid van modehuis Balenciaga, waar hij al sinds 1997 aan het roer stond (op de leeftijd van amper 25 jaar), na eerst de kneepjes van het vak geleerd te hebben bij onder andere Jean Paul Gaultier. Na zijn vertrek werd ook volop gefluisterd dat hij aan een eigen lijn zou werken, maar die plannen steekt Ghesquière nog even in de koelkast.

‘Het is iets waar ik al van bij het begin aan denk, om op een dag mijn eigen lijn te starten. Maar niet wanneer ik word gevraagd om zoiets fantastisch te doen’, vertelt een opgetogen Ghesquière aan The New York Times. ‘Ik heb voor enkele jaren mijn speeltuin gevonden.’

Lees ook