Vervuiling bedreigt gezondheid van 200 miljoen mensen

Bron © Belga
  • Indonesië

Wereldwijd wordt de gezondheid van zo’n 200 miljoen mensen elke dag bedreigd door verschillende vormen van vervuiling waarvan de mens de oorzaak is. Dat stellen de Zwitserse ngo Green Cross en het New Yorkse Blacksmith Institute dinsdag in hun jaarlijkse rapport. Schadelijke stoffen hebben een even grote invloed op onze gezondheid als aids, tuberculose en malaria. ‘Een op de vijf kankers in de wereld ontstaat door toxische vervuiling’, luidt het.

In de ontwikkelingslanden is de situatie nog dramatischer. Bijna een vierde van alle overlijdens en meer dan 80 procent van alle ziektes zijn er terug te voeren op invloeden uit het milieu. Onder de slachtoffers zijn vooral kinderen, die vaak reeds voor de geboorte lichamelijke schade oplopen.

Zwarte lijst

Green Cross en het Blacksmith Institute hebben een lijst opgesteld van de tien meest vervuilde plekken ter wereld. Die liggen in acht landen ter wereld, waarbij Rusland en Indonesië telkens twee keer vertegenwoordigd zijn. Daarnaast gaat het om Argentinië, Bangladesh en Oekraïne, en de Afrikaanse landen Ghana, Nigeria en Zambia.

In het Russische Dzerzjinsk, een centrum van de chemische industrie op ongeveer 400 kilometer ten oosten van Moskou, ligt zo’n 300.000 ton chemisch afval verkeerd opgeslagen. De levensverwachting van de ongeveer 250.000 inwoners ligt er tien jaar onder het Russische gemiddelde. De Siberische industriestad Norilsk is volgens Green Cross dan weer zo sterk vervuild door zware metalen, dat de sneeuw er zwart ziet.

Ook Indonesië is twee keer vertegenwoordigd op de lijst. Meer dan een half miljoen mensen, en vijf miljoen onrechtstreeks, worden blootgesteld aan chemische producten zoals lood, cadmium, chroom en pesticiden die vlakbij Jakarta in de rivier Citarum zijn terechtgekomen. In de provincie Kalimantan, op het eiland Borneo, bedreigt kwik uit goudmijnen de gezondheid van zeker 225.000 mensen.

Ook de voormalige nucleaire site van Tsjernobyl, in Oekraïne, staat nog steeds op de lijst van meest vervuilde plekken.

Door sav