Sigaretten binnenkort verboden voor minderjarigen?

Foto: Photo News

Als het van minister van Volksgezondheid Onkelinx afhangt, wordt het binnenkort strafbaar om sigaretten te verkopen aan minderjarigen. Dat staat woensdag in de kranten van De Persgroep.

Twee jaar na de invoering van het rookverbod op café, stelt het ministerie van Volksgezondheid voor om de leeftijdsgrens voor sigaretten op te trekken van 16 naar 18 jaar. Dat blijkt uit de voorstellen die De Morgen en Het Laatste Nieuws konden inkijken.

Maar dat is niet het enige voorstel. Voortaan zou rookwaar ook niet langer zichtbaar mogen zijn in de winkel. Het zou ook verboden worden om tabak aan de man te brengen via sigarettenautomaten, en verliezen ook nachtwinkels en alle handelszaken met een oppervlakte vanaf 400 vierkante meter hun verkooprecht.

‘De rookwaar moet aan het zicht van de consument onttrokken worden’, luidt het volgens de kranten in de nota. ‘Een stap in de goede richting’, vindt de Stichting tegen Kanker. Maar distributiefederatie Comeos reageert furieus. ‘De oppervlakte van het verkooppunt als criterium nemen, is pure discriminatie’, klinkt het. Het kabinet-Onkelinx zegt dan weer dat het slechts om ‘ideeën’ gaat.

Door rdc