‘Antitabaksmaatregelen zullen zorgen voor economisch bloedbad’

Christine Mattheeuws (NSZ). Foto: BELGA

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vindt de antitabaksmaatregelen van Volksgezondheidsminister Laurette Onkelinx (PS) ‘een regelrechte schande die een bloedbad zal veroorzaken bij een aantal kleinhandelaars’.

Uit een voorstel van het ministerie van Volksgezondheid blijken plannen om de leeftijdsgrens voor sigaretten op te trekken naar 18 jaar, en de wens om de rookwaar (aan het zich van de consument te onttrekken’. Dat staat woensdag in de kranten van De Persgroep. ‘Minister Onkelinx gelooft blijkbaar niet in de Europese tabaksrichtlijn’, reageert het NSZ. ‘Een regelrechte schande die bepaalde winkels zoals buurtwinkels, benzinestations en krantenwinkels rechtstreeks treft’, zegt voorzitter Christine Mattheeuws.

’Onkelinx zou beter in de komende maanden het regeerakkoord uitvoeren’, vindt Mattheeuws. ‘Daarin staat duidelijk dat ons land aan tabakspreventie moet doen. In vergelijking met andere Europese landen hinkt ons land op dat vlak echter serieus achterop.’ De voorstellen van Onkelinx vindt het NSZ dan ook ‘onbegrijpelijk’, ‘voor discussie vatbaar’ en ‘snel halsoverkop’.

Het syndicaat vraagt dat de minister de Europese richtlijn afwacht en ‘doet wat van haar verwacht wordt’. Anders volgt een bloedbad bij een aantal kleinhandelaars en de doodsteek voor automaten en nachtwinkels. ‘In tijden van economische onzekerheid knijpt de minister zo twee sectoren helemaal dood en zorgt ze voor een pak extra, voornamelijk laaggeschoolde werklozen’, besluit Mattheeuws.

Door rdc
Meest recent