Groene stroom wordt onbetaalbaar

© An Nelissen

De Vlaamse rekening voor zonnepanelen, windmolens en biomassacentrales stijgt voor het eerst boven 1 miljard euro. Dat leert een nieuwe studie van het Vlaamse adviesorgaan SERV. Het cijfer bewijst dat de laatste jaren de factuur van groene stroom is geëxplodeerd, zo melden Het Laatste Nieuws en De Morgen.

jta

In 2008 ging het om 228 miljoen euro. Vorig jaar was dat al bijna verviervoudigd. En dit jaar wordt de grens van 1 miljard euro doorbroken. De kosten worden doorgerekend aan de elektriciteitsverbruikers: de gezinnen, de kmo’s en de grote bedrijven. In de praktijk zijn het vooral de eerste twee die betalen via bijdrages op hun elektriciteitsfactuur. Een gemiddeld gezin moet jaarlijks tussen 80 en 120 euro extra ophoesten.

Vlaams energieminister Freya Van den Bossche (SP.A) kent het probleem. Ze hervormde de subsidies eind vorig jaar omdat ze besefte dat de kosten de pan uit swingden. Aan lopende engagementen werd echter niet geraakt, waardoor mensen die (te) royale subsidies ontvangen, die nog jaren zullen krijgen. Tot en met 2020 blijven de kosten voor de consument stijgen.

‘We moeten de subsidies voor oudere zonnepanelen herbekijken’, zegt Pascal Vermeulen, directeur van Climact, een groen consultancybureau. ‘We kunnen niet blijven betalen voor zonnepanelen die al lang afgeschreven zijn. In het Verenigd Koninkrijk bestaat al een systeem waarmee de overheid dit soort maatregelen kan terugdraaien. Waarom zou het dan bij ons niet kunnen?’

Maar Van den Bossche houdt voet bij stuk. ‘We kunnen niet terugkomen op gemaakte beloftes’, reageert haar woordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten