Rutten: ‘Opvolger Bellens niet via politieke benoeming’

© BELGA

Donderdag beslist de regering om Belgacom-topman Didier Bellens al dan niet aan de kant te schuiven. In de krant De Tijd stelt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten dat er objectief gekozen moet worden voor de beste kandidaat.

jta, mgo

Belgacom-topman Didier Bellens heeft het nu echt wel te bont gemaakt de laatste weken. Dat is de algemene teneur die leeft bij de federale regering. Donderdag beslist de regering over het lot van de Belgacom-ceo.

De regering zou echter eerst willen nagaan of Bellens aan de kant geschoven kan worden, zonder dat er over de brug moet gekomen worden met de riante vertrekpremie van ongeveer 2 miljoen euro.

‘Objectief voor beste kandidaat gaan’

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten mengt zich alvast in de debatten. Volgens haar moeten we leren uit de fouten van het verleden. De knipoog naar de NMBS is alvast duidelijk.

Rutten vindt dat er in de telecomsector genoeg geschikte kandidaten voor de post van Belgacom-ceo rondlopen. Belgacom is volgens haar een privébedrijf en geen overheidsdienst. Een politieke benoeming is volgens haar dan ook uit den boze. ‘Je moet objectief voor de beste kanidaat gaan’, aldus Rutten in De Tijd.

Met haar uitspraken hoopt Rutten wellicht het gras een beetje weg te maaien voor de voeten van de PS. Bellens draagt een duidelijke PS-stempel en de verwachting is dat de Waalse socialisten op de post van Belgacom-ceo een nieuwe vertrouweling willen zien.

Valt hakbijl donderdag?

Donderdag geeft voogdijminister Jean-Pascal Labille (PS) aan zijn collega’s meer tekst en uitleg over de finesses bij een mogelijk ontslag van de topman van Belgacom. Als de hakbijl valt, neemt een interim-manager het bestuur over. Wat de federale overheid de nodige tijd geeft een geschikte kandidaat te vinden.

De kwestie leeft vooral bij de Franstalige partijen. Met Stefaan De Clerck (CD&V) als voorzitter van het telecombedrijf hebben de Vlamingen hun Nederlandstalig mannetje al geplaatst. Dus luidt de vraag: welke Franstalige volgt Bellens op? En welke politieke familie mag die leveren?

‘Volgende ceo best uit internationale omgeving’

Ook experts pleiten ervoor om met de traditie van de benoemingspolitiek bij Belgacom te breken. Luc Blyaert, hoofdredacteur van Datanews, laat woensdag in De Standaard verstaan dat Belgacom moet oppassen, ‘of het mist de grote ontwikkelingen op IT-vlak’.

‘Telenet trekt voluit die kaart, Belgacom blijft achter. Terwijl de marges op dat domein nog groot zijn. De volgende ceo komt daarom best uit die overwegend internationale omgeving’, aldus Blyaert.

Iemand met een profiel zoals de voormalige Telenet-baas Ducko Sickinghe of huidig Barco-manager Eric Van Zele, is volgens experten wat Belgacom nodig heeft.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten