Leterme: ‘Illustratie dat bankendossier veel geld kan opbrengen’

Bron © Belga

Oud-premier Yves Leterme. Foto: IMAGEGLOBE

Oud-premier Yves Leterme, die na de val van Fortis destijds de gedeeltelijke verkoop aan BNP Paribas regelde, ziet in de verkoop van het resterende deel voor 3,25 miljard euro ‘een nieuwe illustratie dat het bankendossier heel wat geld kan opbrengen’. Dat zei hij donderdag in een reactie op de deal aan Belga.

In het najaar van 2008 moest de regering-Leterme op enkele dagen tijd op zoek naar een oplossing voor het noodlijdende Fortis. Het Nederlandse deel werd genationaliseerd, terwijl de Belgische staat driekwart van Fortis Bank België verkocht aan het Franse BNP Paribas.

Dat de regering-Di Rupo nu ook het resterende kwart verkoopt voor een ‘belangrijke meerwaarde’ van 900 miljoen euro, is voor Leterme ‘een nieuwe illustratie dat het bankendossier heel wat geld kan opbrengen’. ‘Ook in het KBC-dossier zijn trouwens al belangrijke inkomsten geboekt’, onderstreept hij.

Of de federale regering mogelijk nog meer uit de brand had kunnen slepen, durft Leterme niet zeggen. ‘Daarvoor ken ik het dossier niet meer genoeg.’ Van de kritiek die in sommige media opduikt, is hij alvast niet onder de indruk. ‘Er zijn altijd oppositiekranten en altijd stuurlui die aan wal luid staan te roepen’, aldus nog de oud-premier.

Door jta