Stewart en De Clerck vervangen Bellens

© BELGA

De raad van bestuur van Belgacom delegeert tijdelijk de bevoegdheden van ex-ceo Bellens aan Ray Stewart, financieel directeur, en de voorzitter van de raad van bestuur Stefaan De Clerck. Dat maakte de raad van bestuur zonet bekend op een persconferentie.

Eveline Vergauwen

Ray Stewart (64) werd al enkele dagen genoemd als mogelijke, tijdelijke vervanger van Bellens. Die werd gisteren officieel ontslagen, wegens ‘grove nalatigheden’. Na een reeks incidenten en pijnlijke uitspraken, was het water tussen de regering en Bellens te diep geworden.

Stewart en De Clerk zullen maar een aantal weken de functie uitoefenen. ‘Wij hebben de beslissing genomen om zo vlug als mogelijk over te gaan tot de aanstelling van een nieuwe ceo', zegt De Clerck op de persconferentie. 'De federale regering sprak over weken.’

De raad van bestuur zal de procedure voor de aanwerving van een nieuwe topman opstarten. Een headhuntersbureau moet een shortlist van kandidaten opstellen. Uit deze shortlist zal de raad van bestuur de meest geschikte kandidaten voorstellen aan de regering, die dan zal beslissen over de uiteindelijke benoeming.

Meubilair

Stewart is bij Belgacom zowat deel van het meubilair geworden. De Amerikaan werkt al sinds 1997 bij het telecombedrijf als financieel directeur. In 2002 werd hij al eens aangesteld als interim-ceo, toen de toenmalige topman John Goossens onverwacht overleed.

Stewart studeerde aan de universiteit van Indiana in Bloomington in de VS, waar hij een MBA in financiën behaalde. Hij zetelt ook in de raad van bestuur van Nyrstar. Hij geniet het vertrouwen van velen binnen Belgacom, en wordt bestempeld als een stabiele, betrouwbare kracht.

Stefaan De Clerck, ex-minister van Justitie voor CD&V, zit nog maar net op de stoel van voorzitter van de raad van bestuur. Zijn eerste grote probleem was de zaak-Bellens.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten