Staes: ‘Verhaal Louis Michel rammelt langs alle kanten’

© blg

Europees parlementslid Bart Staes (Groen) hecht weinig geloof aan de verdediging van Europarlementslid Louis Michel dat zijn medewerker zonder zijn medeweten een hele reeks omstreden amendementen heeft ingediend op de nieuwe Europese privacyregels. ‘Het verhaal van Louis Michel rammelt langs alle kanten. Volgens mij wist hij perfect wat er aan de hand was en is hij achteraf geschrokken.’ Dat zei Staes in Terzake op Canvas.

llo

Het VRT-programma Panorama kwam erachter dat in naam van Louis Michel 158 amendementen zijn ingediend die de nieuwe privacyregels afzwakken waarover nog onderhandeld wordt op Europees niveau.

Louis Michel verdedigt zich door te zeggen dat hij zelf niets wist van die amendementen en dat zijn medewerker dat heeft gedaan zonder zijn medeweten. De medewerker in kwestie, Luc Paque, bevestigde donderdagmiddag aan Belga dat hij de amendementen had ingediend in naam van Michel, die niet op de hoogte was. ‘Hij was er jammer genoeg niet en er moesten deadlines gerespecteerd worden’, zo legde Paque uit. Intussen heeft de medewerker zijn ontslag ingediend.

Maar Europarlementslid Bart Staes vindt het hele verhaal onwaarschijnlijk. Volgens hem kunnen medewerkers misschien wel elektronisch amendementen indienen, maar moeten die nadien schriftelijk ondertekend worden door het parlementslid zelf. En zeker omdat het gaat om zo’n grote stapel amendementen zou het Michel moeten zijn opgevallen. Volgens Staes was Michel wel degelijk op de hoogte.

‘Tussen het eerste en het tweede gesprek met Panorama zat een week tijd. Als ik met zo’n feiten zou geconfronteerd worden, zou het geen week duren om te reageren. Volgens mij was Louis Michel perfect op de hoogte van wat er aan de hand was en is hij achteraf geschrokken’, aldus Staes. Volgens Staes bewijzen de feiten ook dat de lobby-regels moeten verstrengd worden.

Staes bevestigde in ook dat hij kandidaat is om de Europese lijst voor zijn partij te trekken bij de verkiezingen van mei 2014. ‘Ik heb mijn kandidatuur ingediend bij de selectiecommissie en ik denk dat ik goede kaarten heb voor het lijsttrekkerschap.’

LEES OOK

Nu in het nieuws