‘Betogingen lijken op een staatsgreep’

© REUTERS

De protesten in de Oekraïense hoofdstad Kiev lijken voor eerste minister Mykola Azarov op ‘een staatsgreep’. Dat heeft hij maandag gezegd tijdens een ontmoeting met EU-ambassadeurs. ‘Wat zich nu afspeelt heeft alles weg van een staatsgreep. We zijn geduldig, maar we willen niet dat onze bondgenoten denken dat alles hier is toegestaan.’

Nog volgens Azarov zijn de betogingen ‘oncontroleerbaar geworden’, omdat de aanstokers ervan ‘illegale methodes’ gebruiken om de machthebbers omver te werpen. ‘De politici die zich bij hun acties gevoegd hebben, hebben die acties geradicaliseerd, wat ze oncontroleerbaar heeft gemaakt. We weten dat er voorbereidingen worden getroffen voor een bestorming van het parlement.’ Azarov kon dat laatste echter niet verder verduidelijken.

Hij vroeg de ambassadeurs om alles te doen wat ze kunnen om de oppositie op te roepen geen geweld te gebruiken tegen ordediensten, geen ultimatums uit te spreken en aan de onderhandelingstafel te komen. De oppositie eist het ontslag van de regering en omsingelde maandag een aantal regeringsgebouwen in Kiev.

Behalve de Europese Unie heeft intussen ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de twee partijen opgeroepen tot terughoudendheid. Ook premier Azarov heeft de EU en de Verenigde Staten opgeroepen de stemming in de vroegere Sovjetrepubliek niet verder op te hitsen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag vanuit Armenië gereageerd. Hij noemt de protesten ‘een goed voorbereide actie’, die niets te maken heeft met revolutie of een reactie op de regeringsbeslissing over de EU-koers. Het protest heeft eerder te maken met de machtsstrijd in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2015, meent de Russische president.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten