Europese monsterboete voor rentemanipulatie

© REUTERS

De EU-Commissie beboet acht financiële instellingen voor een recordbedrag van 1,71 miljard euro wegens de manipulatie van interbancaire rentetarieven. Het gaat om de grootste boete in een mededingingsdossier die ooit door de Commissie werd uitgedeeld. Dat meldt de Europese Commissie in een persbericht.

Jan Temmerman

Eurocommissaris voor mededinging Joaquin Almunia heeft zojuist in een persconferentie de Europese gezamenlijke boete voor de bankinstellingen toegelicht. De banken die in de buidel mogen tasten zijn Citigroup, Royal Bank of Schotland, Barclays, Société Générale, Deutsche Bank, RP Martin, Crédit Agricole en JPMorganChase. In totaal werden 16 banken onder de loep genomen.

De internationale banken worden beboet wegens gesjoemel met de Euribor- en de Libor-rentes. Vooral die laatste is een belangrijk instrument en wordt gebruikt voor de berekening van 360.000 miljard dollar aan wereldwijde financiële producten. Zestien banken leggen die rente iedere dag vast op basis van inschattingen van valutahandelaren.

Die handelaren moeten onafhankelijk van elkaar aangeven hoe hoog ze denken dat de rente moet zijn. Handelaren van de betrokken banken werkten echter samen en manipuleerden aldus de rente om een zo gunstig mogelijk resultaat te bewerkstelligen. De Euribor-rente is de Europese variant van de Libor-rente. De twee rentetarieven zijn onderling met elkaar verbonden.

Twee fraudeconstructies

Deutsche Bank moet met een totaal van bijna 725 miljoen miljoen euro de grootste brok van de boete ophoesten. Société Générale kijkt aan tegen een boete van 446 miljoen euro. De andere instellingen zien zich geconfronteerd met boetes tussen de 260 miljoen en de 247.000 euro.

De Europese boetes die nu worden uitgeschreven zijn een antwoord op twee fraudecarrousels. In de fraude met Europese rentederivaten zijn vier banken betrokken. Barclays, Deutsche Bank, Société Générale en RBS. Barclays ging echter zelf aan de klok hangen en ontloopt als klokkenluider een boete van 600 miljoen euro.

In de fraude met rentederivaten in yen zijn UBS, RBS, Deutsche Bank, JPMorgan, Citigroup en RP Martin betrokken. Bij de renteafspraken uitgedrukt in yen fungeerde UBS als spijtoptant. De Zwitsers ontlopen op die manier een boete van bijna 2,5 miljard euro.

Banken eerder al beboet door Britse en Amerikaanse toezichthouders

Eerder werden Barclays, RBS en UBS al beboet door de Amerikaanse en Britse toezichthouders omwille van gesjoemel met de rentes. Toen werden er boetes betaald tussen de 1,1 miljard en 340 miljoen euro. Ook de Nederlandse bank Rabobank liep toen tegen de lamp en trof een schikking van 774 miljoen euro.

Volgens eurocommissaris Almunia zou Rabobank ditmaal niet betrokken geweest zijn bij de rentekartels. De bank wordt volgens de eurocommissaris in Europees verband dan ook niet verder onderzocht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten