Lieten: ‘Stop met zinloze beschuldigingen Electrawinds’

© BELGA

Vlaams minister van Overheidsinvesteringen Ingrid Lieten (SP.A) vindt niet dat de Vlaamse regering politieke verantwoordelijkheid draagt voor het overheidsgeld dat onder meer via de Participatiemaatschappij Vlaanderen naar Electrawinds is gevloeid. Dat zei ze in een debat in het Vlaams Parlement.

Eveline Vergauwen

De oppositiepartijen stelden zich vanmiddag vragen bij de omvang van die bedragen - meer dan 100 miljoen euro- en het gebrek aan overheidsinspraak dat tegenover die financiering stond. Er kwamen ook vragen over de rol van PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen), en met name van de politiek samengestelde raad van bestuur van de PMV, in het dossier. Dat leverde een geprikkelde reactie op bij viceminister-president Lieten. ‘Ik daag u uit één bewijs te geven dat ik mij gemoeid heb met de dossiers van PMV. Dat kunt u niet.’

Lieten wilde het actualiteitsdebat over Electrawinds beginnen met een uitgebreide opsomming van alle middelen die vanuit de Vlaamse overheid naar het noodlijdende Oostendse groenestroombedrijf vloeiden, van subsidies tot investeringen via overheidsvehikels zoals PMV. Zo investeerde PMV in 2009 15 miljoen en verstrekte het in 2011 een achtergestelde lening van 10 miljoen euro. De minister mocht haar uiteenzetting echter niet afmaken van het parlement. De oppositiepartijen wilden vooral eerst zelf vragen stellen.

‘Hoe komt het dat één bedrijf 100 miljoen aan Vlaamse overheidsmiddelen krijgt? En hoe zat het met de controle op de besteding van die middelen?’, vroeg Bjorn Rzöska (Groen) zich af. ‘Hoe komt het dat Vlaanderen zoveel heeft geïnvesteerd en toch zo weinig te vertellen had binnen Electrawinds?’, zei Bart Tommelein (Open VLD). Ivan Sabbe (LDD) hekelde dan weer de ‘oversubsidiëring’ van Electrawinds. Hij verwees ook naar de rol en verantwoordelijkheid van gewezen Electrawinds-voorzitter Johan Vande Lanotte. Een heikele kwestie, want Johan Vande Lanotte dreigde gisteren nog iedereen die hem beschuldigde voor de rechter te zullen dagen.

Groen wil een hoorzitting, Vlaams Belang dringt aan op een onderzoekscommissie om het dossier uit te klaren. Vlaams Belang stelt zich onder meer vragen bij de rol van PMV in het Electrawinds-verhaal. Zo is de raad van bestuur politiek samengesteld en zetelen onder meer de kabinetschefs van de minister-president en minister Lieten in die raad van bestuur.

Lieten antwoordde dat PMV in volle autonomie beslist over investeringsdossiers en dat zij als minister daar niet in tussenkomt. Volgens Vlaams Belang-parlementslid Joris Van Hauthem is er echter ‘een groot verschil tussen de theorie en praktijk’ en is de onafhankelijkheid van de raad van bestuur maar schijn. Hij riep de regering op de kabinetschefs uit de raad van bestuur weg te halen. ‘Stop met zinloze beschuldigingen. Dat is verwerpelijk’, reageerde minister Lieten.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt