CD&V, Groen en Vlaams Belang zien ‘ontluizingsperiode’ voor ministers wel zitten

© Bart Dewaele, BDW

CD&V ziet net als oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang wel wat in een verplichte ‘afkoelingsperiode’ voor vertrekkende ministers, alvorens ze kunnen overstappen naar bedrijven uit een sector waarover ze even voordien nog bevoegd waren. Ondernemers volledig weren uit de politiek gaat voor CD&V echter te ver.

CD&V-voorzitter Wouter Beke verklaarde in Het Nieuwsblad op Zondag al dat hij het debat over zo'n 'ontluizingsperiode' wil aangaan. 'Het is gezond om een aantal dingen te doen. Zeker als de bedrijfssector aan het politieke mandaat gelinkt is.' Bij zijn partijgenoot, Vlaams fractieleider Koen Van den Heuvel, was zondag een zelfde geluid te horen in De Zevende Dag.SP.A-minister Freya Van den Bossche pleitte dit weekend voor het optrekken van beschotten tussen politiek en bedrijfswereld. Duidelijke regels zijn nodig, zei ze naar aanleiding van de heisa rond partijgenoot Johan Vande Lanotte en het noodlijdende Electrawinds. SP.A-voorzitter Bruno Tobback volgt zijn minister, al was het maar om ‘verdachtmakingen’ zoals die rond Vande Lanotte in de toekomst te vermijden.

Coalitiepartner CD&V kan daar volgens Koen Van den Heuvel ‘een groot deel in meestappen’. Niettemin vinden de christendemocraten dat onze parlementen een goede afspiegeling moeten zijn van de maatschappij. ‘Als we vlakaf zeggen: ‘ondernemend Vlaanderen is niet meer welkom in de politieke arena’, dan vind ik dat nogal verregaand’, klonk het.

Een ontluizingsperiode kan voor CD&V wel, net als de regel dat politici met een uitvoerend mandaat hun belangen in vennootschappen ‘in de koelkast zetten’. ‘Zoals ook minister Koen Geens dat deed’, aldus Van den Heuvel.

Groen wil zo’n afkoelingsperiode graag in een wet gieten, onderstreepte Vlaams parlementslid Björn Rzoska. De huidige parlementaire deontologische code geldt immers bijvoorbeeld niet voor ministers die niet terugkeren naar het parlement.

Ook Vlaams Belanger Joris Van Hauthem wil wettelijke regels, maar wel snel. ‘Beschotten? Ja, akkoord’, klonk het. ‘Maar laat ons snel doen wat we kunnen, want anders zijn we binnen een paar jaar nog altijd aan het discussiëren of een plaatselijke apotheker wel in het parlement mag. En daarover gaat het niet.’

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt