Koning Filip en premier Di Rupo naar herdenking Nelson Mandela

© REUTERS

Koning Filip, premier Elio Di Rupo en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zullen dinsdag de massaplechtigheid voor Nelson Mandela bijwonen in het FNB-stadion in Johannesburg. Mogelijk zal ook Vlaams minister-president Kris Peeters meereizen met de delegatie naar Zuid-Afrika. Dat werd zondag vernomen in regeringskringen.

Premier Di Rupo werd dinsdag eigenlijk verwacht op de uitreiking van de Nobelprijs Fysica aan onze landgenoot François Englert, maar wordt in Stockholm vervangen door staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard. Englert won samen met Peter Higgs de Nobelprijs voor de ontdekking van het higgsdeeltje.

Tal van prominente wereldleiders zullen dinsdag mee aanschuiven in het FNB-stadion, ook wel bekend als ‘Soccer City’, in Johannesburg. Eerder liet het Witte Huis al weten dat de Amerikaanse president Barack Obama, zijn voorgangers George W. Bush, Bill Clinton en hun respectievelijke echtgenotes de ceremonie zullen bijwonen. Amerikaans Oud-president Jimmy Carter zal eveneens aanwezig zijn.

Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en de Franse president François Hollande worden verwacht in Soccer City, net als de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Volgende zondag wordt Nelson Mandela begraven nabij zijn geboortedorp Qunu, in de provincie Oost-Kaap. De Nobelprijswinnaar voor de Vrede overleed donderdag op 95-jarige leeftijd. Het stoffelijk overschot van Mandela zal van 11 tot 13 december opgebaard liggen in de Union Buildings in Pretoria, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering.

Vandaag staat in Zuid-Afrika in het teken van ‘gebed en reflectie’. Daartoe werd opgeroepen door president Jacob Zuma. Zuid-Afrikanen trekken daarom vandaag massaal naar kerken, stadions en synagogen. De bijeenkomsten worden overal bijgewoond door ANC-kopstukken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten