Demonstranten slopen Lenin-standbeeld in Kiev

© EPA

© AFP

© AFP

© REUTERS

© AFP

© AFP

© EPA

Bij de massale protesten in Kiev hebben demonstranten een 3,50 meter hoog standbeeld van de Russische revolutionair en Sovjetleider Vladimir Iljitsj Lenin omver getrokken. De gemaskerde daders hadden staalkabels aan het bekendste Lenin-standbeeld in de Oekraïense hoofdstad bevestigd, aldus een woordvoerder van de Oekraïense politie zondag.

(sav)

Op de sociale media worden afbeeldingen en filmpjes verspreid van de daad en het zwaar beschadigde granieten standbeeld. Ooggetuigen berichtten dat het hoofd van het standbeeld is afgebroken en dat manifestanten met een hamer op het omgevallen beeld sloegen. Ook waren slogans als ‘Weg met de beul van het Oekraïense volk’ te horen. De daders zouden vlaggen van de ultranationalistische partij Svoboda (Vrijheid, red) gedragen hebben, aldus de politie. Oekraïne is een voormalige Sovjetrepubliek die sinds 1991 onafhankelijk is.

De Russische, Engelstalige nieuwsdienst Russia Today meldde dat vorige week nog tientallen betogers het standbeeld van Lenin wilden onthoofden. Toen brachten oproeragenten hen op andere gedachten. De Oekraïense Communistische Partij hekelde die poging en plaatste een patrouille om het monument te beschermen. Zondag was die patrouille, net als de politie, niet te bespeuren in de omgeving van het standbeeld.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon riep intussen het Oekraïense staatshoofd Viktor Janoekovitsj op tot vreedzame dialoog met de oppositie. Hij zei tegen de Oekraïense president heel bezorgd te zijn over de situatie in het land. Ban Ki-Moon had telefonisch contact met Janoekovitsj, aldus een mededeling van de VN. Janoekovitsj verzekerde hem dat onderhandelingen zullen opgestart worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten