GAS-boete voor bankuittreksels in gemeentelijke vuilbak geseponeerd

Patricia Baum bij de bewuste vuilnisbak (archiefbeeld). Foto: mph

De gemeente Herentals heeft een GAS-boete van 250 euro geseponeerd van een vrouw die enkele bankuittreksels in een vuilbak had gedeponeerd. Dat heeft de betrokkene, Patricia Baum, zelf gemeld.

Patricia Baum stapte in oktober zelf naar de media met het verhaal van haar GAS-boete. Ze had een proces-verbaal in de bus ontvangen voor ‘het deponeren van huishoudelijk afval in straatvuilnisbakjes’. ‘Er mag uitsluitend afval in van ter plekke geconsumeerde producten’, stond in het document te lezen.

Bovendien dacht de GAS-ambtenaar een sluikstorter op het spoor te zijn: ‘Het gezin blijkt uit twee personen te bestaan en geeft onregelmatig en weinig afval mee met de gemeentelijke afvalophaling’, redeneerde die. ‘Als wij identiteitsgegevens vinden, maken we daar standaard een dossier voor op. Dat wil niet zeggen dat mevrouw ook effectief een boete zal krijgen. Als wij een vergissing hebben begaan, verdwijnt de zaak’, verduidelijkte Ann Heylen, de juriste van de gemeente Herentals.

‘In wat voor een totalitair regime leven wij?’, vroeg Baum zich af. ‘Omdat mijn dochter en ik weinig afval produceren en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk proberen te houden, zijn we sluikstorters? Dit is pure Kafka. Big Brother.’

De vrouw diende een klacht in bij de gemeente en tekende protest aan tegen de sanctionerend ambtenaar. Ze laat nu weten dat de gemeente Herentals heeft besloten van de boete te zullen afzien. ‘Het licht scheen in de duisternis’, aldus Baum.

AANGERADEN