Zo blijft je kerstboom langer mooi

© ss

Nu Sint, Pieten en Paard weer richting Spanje trekken, mogen de kerstballen officieel bovengehaald worden. Onze tips voor wie graag extra lang geniet van een mooie kerstboom.

rdm

Bruine, dorre takken? Een vloer bezaaid met vroegtijdig afgevallen naaldjes? Mooi niet. Of toch niet met deze tips. Want wie een kerstboom een juiste plaats geeft en hem af en toe op een scheutje wodka trakteert, geniet minstens zes weken van zorgeloze kerstsfeer in huis.

Kies de juisteInspecteer je boom grondig, voor je hem mee naar huis neemt. Voor een boom met al wat bruine vlekken bij de uiteinden van de takken, pas je liever. Schud ook een keertje met de boom. Als hij nu al te veel naalden verliest, zal hij daar thuis vast niet mee ophouden.

WarmtegewenningStond je kerstboom lang in de kou? Sleep 'm dan niet meteen je warme woonkamer in, maar laat hem eerst nog een nachtje acclimatiseren in de berging of de garage.

Uit de zonJe boom staat liever niet te dicht bij de verwarming (een kerstboom staat langer mooi in een koele omgeving) en op een plaats waar geen direct zonlicht valt. Warmte versnelt de verdamping van water, waardoor je boom sneller dor en bruin wordt.

DorstlessenZet je kerstgietertje maar klaar: een echte boom moet minstens een halve liter water per dag krijgen.

Een stukje (af)zagenEenmaal de boom gekapt is, sluit het sap de stam af, waardoor hij minder goed water kan opnemen. Door een stukje van de stam te zagen, verhelp je dat probleem. Laat de boom daarna even in een emmer water staan, zodat hij voldoende water kan opnemen.

Niet naast de fruitschaalEigenlijk een trucje dat ook voor kruiden, bloemen en andere planten geldt: een kerstboom mag je niet naast je fruitmand plaatsen. (Rijp) fruit – en dan vooral bananen – scheidt ethyleengas af, en dat versnelt het 'rijpingsproces' van andere planten in de buurt.

Af en toe wat limonadeVoeg wat suiker en citroensap of een scheutje limonade toe aan het water. De glucose in de suiker voorkomt naaldverlies.

Wodka kan ookNiet alleen plezierig voor uzelf en al uw genodigden, maar ook voor uw boom: wodka. De alcohol doodt immers alle bacteriën in het water (ergo: geen vieze geurtjes). Voeg elke dag een scheutje aan het water toe en combineer – als het even kan – met limonade. Uzelf dezelfde cocktail toedienen is overigens niet verboden. Het is tenslotte feest.

De juiste lichtjesZo'n lichtjesslinger rond je boom ziet er beeldig uit, akkoord. Maar hij droogt je boom ook geweldig uit. Kies daarom voor kleine ledlampjes, die warmen niet op. Ook de kleur van de lichtjes speelt een rol. Een kerstboom absorbeert gemakkelijker wit licht – en dat is belangrijk voor de fotosynthese – dan gekleurd licht.

Een wolkje haarsprayAls bloemisten het doen, kan het vast geen kwaad: een wolkje haarspray fixeert niet alleen boeketten, maar ook de naaldjes van je beeldig versierde kersttrots. Ga niet je hele boom onderspuiten, enkel de onderkanten van de takken volstaat. Onthou ook dat haarspray ontvlambaar is: uit de buurt van kaarsen of warme lampjes houden, dus.

Lees ook