Voetbalstadion Soweto stroomt vol voor herdenkingsceremonie Mandela

© AP

© AP

© EPA

© AP

© AP

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

© AP

© AP

© EPA

© EPA

© EPA

© EPA

© AP

© AP

© AP

© AP

© REUTERS

© AP

© AP

© AP

In de voorstad Soweto van de Zuid-Afrikaanse metropool Johannesburg stroomt dinsdagmorgen het volk toe voor een herdenkingsceremonie voor de zwarte leider Nelson Mandela die vorige week is overleden. Tientallen wereldleiders zullen ook aanwezig zijn.

bvb

Het regende dinsdagochtend in het FNB-stadion waar Mandela in 2010 voor het laatst in het openbaar te zien was, bij het einde van het WK voetbal. Het stadion heeft een capaciteit van 94.000 mensen. De ceremonie wordt één van de grootste uit de geschiedenis van Zuid-Afrika.

In meerdere nabije stadions zijn reuzenschermen opgesteld, en ook elders in het land kan iedereen meevolgen op publieke schermen.

Ondanks het slechte weer heerste een feestelijke stemming. Mensen zongen anti-apartheidsliederen en dansten op de tribunes in afwachting van de start om 10.00 uur Belgische tijd van de ceremonie die vier uur zal duren. Velen zwaaiden met nationale vlaggen of spandoeken waarop zij hun affectie voor Mandela betuigden.

Er zijn zware veiligheidsmaatregelen getroffen. Honderden politiemensen en ander veiligheidspersoneel hebben wegen rondom het stadion afgezet, helikopters vlogen over.

De dienst zal beginnen met het zingen van het Zuid-Afrikaans volkslied, waarna de kleinkinderen van Mandela en hoogwaardigheidsbekleders hulde zullen brengen.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt