Volk stroomt toe voor Mandela-herdenking, maar stadion nog niet vol

© AFP

© AP

Johannesburg maakt zich op voor de officiële hulde aan oud-president Nelson Mandela (95) die vorige week is overleden. De 95.000 zitjes van het ‘FNB Stadium’ zijn een uurtje voor de start nog lang niet allemaal gevuld, maar onophoudend gedans en gezang zorgt al sinds de vroege uurtjes voor een uitgelaten sfeer.

Lin Louage

Van een begrafenissfeertje is in en rond ‘Soccer City’ allerminst sprake. Enkele tienduizenden mensen vullen het stadion intussen al met gezang en uitgelaten gejoel.

Voorlopig vooral vanop de bovenste tribunes, op zoek naar beschutting voor de regen. Honderden anderen met paraplu’s hebben zich een plekje gezocht dichter bij de centrale podia.

In meerdere nabije stadions zijn reuzenschermen opgesteld, en ook elders in het land kan iedereen meevolgen op publieke schermen.

Veiligheidsmaatregelen minimaal

‘Dit is geen trieste dag, maar een dag waarop we hulde brengen aan een fantastisch man’, klinkt het, terwijl grote groepen mensen blijven toestromen. Velen dragen T-shirts en petjes met een foto van Mandela, of zijn gehuld in de kleuren van de Regenboognatie.

Opvallend genoeg lijken de veiligheidsmaatregelen minimaal. Toegangscontrole is er nauwelijks, metaalscanners al helemaal niet. Nochtans is het lijstje aangekondigde wereldleiders niet van de minste.

Naast Amerikaans president Barack Obama, de Braziliaanse Dilma Roesseff en de Britse prins Charles, tekenen nog ruim vijftig anderen present. De Belgische delegatie telt naast koning Filip en premier Elio Di Rupo ook Vlaams minister-president Kris Peeters, zijn Waalse evenknie Rudy Demotte en buitenlandminister Didier Reynders.

WK voetbal

Koning en premier zijn verzekerd van een plaatsje tussen de andere staats- en regeringsleiders, voor de andere drie is het dinsdagochtend nog even afwachten.

Normaal zou de vier uur durende plechtigheid rond 11 uur lokale tijd (10 uur Belgische tijd) van start moeten gaan. Er komt een lange lijst sprekers.

Het regende dinsdagochtend in het FNB-stadion waar Mandela in 2010 voor het laatst in het openbaar te zien was, bij het einde van het WK voetbal.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten