EDF Luminus legt opnieuw centrales stil

Bron © BELGA

Foto: Belga

EDF Luminus legt opnieuw enkele kleinere centrales stil. Het gaat om centrales die de voorbije jaren maar weinig meer gebruikt werden.

Dat meldt het op één na grootste energiebedrijf van België. De centrales in Izegem (22 MW) en Angleur (78 MW) worden tijdelijk niet meer gebruikt. In Angleur gaat een stoomturbine van dezelfde centrale met een vermogen van 39 MW definitief dicht. Ook de stookoliecentrale van Monsin (70 MW) wordt definitief stilgelegd. De definitieve sluitingen gebeuren wel pas op 1 april 2015.

EDF Luminus zegt dat al deze centrales in 2012 en 2013 maar weinig meer gebruikt zijn, vaak niet meer dan enkele uren. Als redenen verwijst het naar de lagere vraag naar elektriciteit, de overcapaciteit op het vlak van productievermogen en het feit dat groene stroom voorrang krijgt om op het net te worden gebracht.

Bij de sluiting zijn geen ontslagen gepland. De onderhoudsteams worden overgeplaatst naar de andere thermische centrales en naar de hydraulische centrales en windmolenparken van EDF Luminus.

Door Van onze redacteur Wim Lecluyse,
AANGERADEN