Veroordeling Pussy Riot moet worden herbekeken

© AFP

De veroordeling van twee leden van de Russische punkgroep Pussy Riot die nog in de gevangenis zitten, moet herbekeken worden. Dat heeft het Russische Hooggerechtshof bepaald.

llo

Volgens het Hof is de veroordeling van de jonge vrouwen onvoldoende onderbouwd. Nadezjda Tolokonnikova (24) en Maria Aljochina (25) werden in eerste aanleg veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor ‘door religieuze haat gevoed hooliganisme’. Een derde bandlid, Jekaterina Samoetsevitsj (31), kreeg een voorwaardelijke straf.

De beweegreden, religieuze haat, acht het hooggerechtshof niet bewezen. Een ander punt van kritiek is dat de rechtbank in Moskou in eerste instantie niet heeft overwogen de leden van de punkgroep strafuitstel te geven, terwijl zij allebei een jong kind hebben.

De twee vrouwen die in een strafkamp zitten, komen in principe in maart 2014 vrij. Het Hooggerechtshof heeft de zaak nu teruggestuurd naar een rechtbank in Moskou.

De Russische punkband Pussy Riot bestaat uit vier vrouwelijke leden. Zij gaven vorig jaar in februari een ‘punkgebed’ in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal van Moskou om te protesteren president Vladimir Poetin.

Aangeboden door onze partners