N-VA ontstemd over uitspraken Van Rompuy over Catalonië

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

N-VA-Europarlementslid Mark Demesmaeker heeft vrijdag ontstemd gereageerd op verklaringen van Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy over een onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Van Rompuy wees erop dat nieuwe onafhankelijke staten zich buiten de Europese Unie zetten en opnieuw een toetredingsaanvraag moeten indienen. “Politiek geïnspireerd en zonder wettelijke grond”, meent Demesmaeker.

De Catalaanse regering kondigde donderdag aan dat ze op 9 november 2014 een referendum over de onafhankelijkheid van de Spaanse autonome regio wil organiseren. Ongrondwettelijk, zo luidde meteen de reactie van premier Mariano Rajoy. Op een persconferentie met Rajoy kreeg Van Rompuy de kwestie eveneens voor de voeten geworpen.

Van Rompuy stelde eerst dat het niet aan hem is een standpunt in te nemen over de interne Spaanse politiek, maar hij merkte vervolgens op dat de afscheiding van een deel van een EU-lidstaat gevolgen heeft. De EU-verdragen zijn immers van toepassing op de lidstaten.

“Met andere woorden, een nieuwe onafhankelijke staat zou een derde land worden ten aanzien van de Unie en de verdragen zouden vanaf de dag van onafhankelijkheid niet langer van toepassing zijn op dat grondgebied”, doceerde Van Rompuy. Hij voegde toe dat elk Europees land dat de toetredingscriteria respecteert het lidmaatschap kan aanvragen. Alle lidstaten moeten met een toetreding instemmen.

Demesmaeker is het daar niet mee eens. “Juristen, onder wie een voormalig rechter bij het Europees Hof van Justitie, verzekeren ons dat dergelijke dreigementen absoluut geen grond hebben. Meer nog, nieuwe staten kunnen niet zomaar van vandaag op morgen uit de EU vallen. Maar gezaghebbers met een gerichte politieke agenda durven een leugen zo vaak te vertellen dat ze waarheid wordt.”

Van Rompuy besloot zijn antwoord met de meer persoonlijke bedenking dat hij er vertrouwen in heeft dat Spanje “een verenigde en betrouwbare lidstaat van de Europese Unie zal blijven”. Ook dat stoot Demesmaeker tegen de borst. “Dergelijke uitspraken helpen het Europese project geen meter vooruit.”

Volgens de N-VA-er zou het de vertegenwoordigers van de EU-instellingen “sieren als ze hun kop niet langer in het zand zouden steken voor de democratische en vreedzame processen die zich in Schotland, Catalonië, maar ook in Vlaanderen en Baskenland aan het voltrekken zijn”.

Ook Schotland houdt volgend jaar, op 18 september, een referendum over onafhankelijkheid.

Door bvb
AANGERADEN