GAS-boete voor protest tegen... GAS-boetes

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Het Antwerpse kunsthuis voor kinderen en jongeren Villanella heeft een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete) van 60 euro opgelegd gekregen voor een flyeractie die het eerder dit jaar hield als protest tegen de absurditeit en willekeur van... GAS-boetes. Dat staat te lezen op de Facebookpagina van Villanella-thuisbasis De Studio en wordt ook door de organisatie zelf bevestigd. “Maar wij blijven onze strijd voortzetten”, klinkt het.

Bij de protestactie hadden medewerkers en sympathisanten van Villanella her en der hangertjes aan fietsen bevestigd met daarop de ludieke boodschap “Wij zijn de manne die de GAS doen branne”. Daarmee wilde Villanella aandacht vragen voor de absurditeit die vaak met het GAS-systeem gepaard gaat. De vzw was immers zelf al enkele malen in aanraking gekomen met een ietwat vreemde GAS-boete, onder meer toen medewerkers wegwijzertjes hadden geplaatst naar de opening van De Studio omdat het gebouw - de voormalige Studio Herman Teirlinck - vrij moeilijk te vinden bleek.

Nu heeft Villanella uitgerekend voor de protestactie eveneens een GAS-boete ontvangen. De dienst Samen Leven van de stad Antwerpen heeft het over het “verkeerdelijk uitdelen van pamfletten of voorwerpen”. Villanella betreurt de sanctie maar zegt niet te zullen stoppen met het GAS-systeem aan te klagen. “Je mag op het openbaar domein natuurlijk niet zomaar doen wat je wil, dat weten we ook wel, maar we ondervinden dat sommigen toch minder mogen dan anderen”, zegt Kaat Van Haesendonck van Villanella. “Daar zullen we tegen blijven strijden.”

Door bvb
AANGERADEN