Tutu niet aanwezig op begrafenis Mandela

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© AFP

© AP

© AFP

© AFP

© AFP

Het lichaam van Nelson Mandela is zaterdagmiddag aangekomen in de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap. Het lichaam was eerder zaterdag vertrokken van een vliegveld nabij Pretoria. Mandela wordt zondag begraven in zijn geboortedorp Qunu in Oost-Kaap. Opmerkelijk: Desmond Tutu zegt dat hij niet is uitgenodigd voor de begrafenis van zijn vriend.

bvb

De Hercules C-130 landde niet ver van Mandela’s laatste rustplaats na minder dan twee uur vliegen. Mandela’s weduwe Graca Machel, ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela en andere familieleden escorteerden het lichaam naar Qunu, zowat 30 kilometer van waar het toestel is geland. Duizenden mensen stonden langs de kant van de weg om het konvooi te zien passeren.

Nobelprijswinnaar Desmond Tutu laat zaterdag weten dat hij de begrafenis van zijn vriend niet zal bijwonen. Hij is namelijk niet uitgenodigd. Tutu annuleerde zijn reis omdat hij geen enkele vorm van uitnodiging kreeg, laat zijn entourage weten in een mededeling.

“Zelfs al zou ik heel graag de afscheidsceremonie hebben bijgewoond van een persoon die ik erg graag zag, het zou getuigen van een gebrek aan respect mezelf op te dringen op wat voorgesteld wordt als een loutere familieaangelegenheid”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten