‘Pussy Riot’-leden komen mogelijk donderdag vrij

© AFP

Als het Russische parlement instemt met een amnestiewet, kunnen de twee gevangen leden van de punkband ‘Pussy Riot’ mogelijk donderdag al vrijkomen. De wet kan ook leiden tot de vrijlating van de Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise.

Jorn Van Thillo

De presidentiële amnestiewet wordt afgekondigd ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de Russische grondwet. Onder de gevangenen die van de amnestie kunnen profiteren, zijn vrijwel zeker de twee vrouwen van punkband ‘Pussy Riot’ die een straf uitzitten wegens ordeverstoringen.

Normaal gezien zouden zij in maart vrijkomen na twee jaar gevangenschap. Volgens gevangenismedewerkers kunnen ze door de wet ten vroegste donderdag vrijgelaten worden.

Dankzij de verruiming van de amnestiewet kunnen ook de activisten van Greenpeace naar huis zodra de wet is ondertekend en zij de juiste uitreispapieren hebben gekregen, zegt een woordvoerster van Greenpeace. Het enige voorbehoud is nog een laatste stemming over de amnestiewet om 13.00 uur onze tijd, maar dat lijkt een formaliteit.

Analisten stellen dat het Kremlin met de vrijlating van de ‘Pussy Riot’-leden en Greenpeace-activisten de internationale kritiek op het land voor de Winterspelen wil verzachten.

De bemanning van de Arctic Sunrise werd 19 september op zee voor de noordkust van Rusland opgepakt toen ze met het schip ondanks waarschuwingen van Moskou actie voerde tegen olieboringen in het noordpoolgebied. Ze zaten circa twee maanden in de gevangenis en zijn onder beperkingen vrijgelaten in afwachting van het proces. Onder de activisten zijn twee Nederlanders.

Mensenrechtenactivisten beklemtonen dat minder dan 1.500 gevangenen op een gevangenispopulatie van 680.000 van de wet kunnen profiteren. Zo zou de voormalige oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky gevangen blijven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten