Beide Pussy Riot-vrouwen vrijgelaten

© AFP

© AFP

1 / 2

Ook het laatste lid van de Russische vrouwenpunkgroep Pussy Riot dat nog gevangen zat, Nadjezjda Tolokonnikova, is maandag vrijgelaten. Dat deelden de Russische persagentschappen Interfax en Ria Novosti mee. Eerder op de dag kwam ook Maria Aljochina vrij.

jvt

De twee jonge moeders waren veroordeeld tot een celstraf van twee jaar nadat in februari vorig jaar vijf leden van de band een punkgebed tegen Poetin en tegen de steun van de Russische orthodoxe kerk aan de autoriteiten in het Kremlin hadden gezongen in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. De twee zouden oorspronkelijk pas begin maart vrijkomen.

Een derde veroordeeld lid, Jekaterina Samoetsevitsj, kwam al vrij in oktober 2012.

Na de goedkeuring van een door de Russische president Poetin voorgestelde amnestiewet kwam vrijdag ook al Michail Chodorkovski vrij, een andere prominente Kremlincriticus die tien jaar opgesloten zat.

De maatregel wordt evenwel beschouwd als een toegift van de Russische president aan het westen, in aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Westerse politici en mensenrechtenactivisten eisten herhaaldelijk dat politieke gevangenen in Rusland zouden vrijgelaten worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten