Tsjadische soldaten schieten op manifestanten in Bangui

© AFP

© AFP

1 / 2

Tsjadische soldaten van de Afrikaanse troepenmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek (Misca) hebben maandagochtend in Bangui op manifestanten geschoten die aan de ingang van de luchthaven waren samengekomen. Daarbij viel één dode.

(kld)

Enkele duizenden manifestanten, overwegend christenen, eisten voor de luchthaven het vertrek van president Michel Djotodia. Ook willen ze dat de Tsjadische soldaten het land verlaten.

Stenen en schoten

Twee terreinwagens van de Tsjadische troepenmacht kwamen ter plaatse. De manifestanten gooiden stenen in hun richting, waarop de Tsjadische militairen in de lucht en op de menigte schoten. Daarbij vielen één dode en één gewonde.

Daarop kwamen Franse soldaten tussenbeide om de slachtoffers te ontzetten en een einde aan het incident te maken. De toegang tot de luchthaven was niet geblokkeerd.

Inmenging

Heel wat inwoners beschuldigen de Tsjadische soldaten van de Misca van banden met de voormalige Seleka-rebellen. Tsjadische inwoners waren de afgelopen weken het doelwit van christelijke zelfverdedigingsmilities.

Sinds 5 december zijn bijna duizend mensen om het leven gekomen bij het geweld tussen christenen en moslims, aldus mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Het merendeel van de slachtoffers kwam om bij wraakacties van de Seleka, maar ook bij aanvallen en wreedheden van de milities. Het geweld leidde tot een militaire interventie van Frankrijk.

LEES OOK

Nu in het nieuws