De Wever valt Open VLD aan in zaak-Thijs

© BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever valt Open VLD frontaal aan over het ontslag van Bpost-topman Johnny Thijs. De Wever heeft het in De Tijd over een ‘pestbeleid’ van de regering. ‘Excuses zouden op hun plaats zijn, want er zijn grenzen aan hoe je een mens kan vernederen.’

Klaas Debacker

De Wever neemt in de krant geen blad voor de mond. ‘Ik vind dat de regering-Di Rupo een bar slecht parcours heeft gereden met de benoemingen van ceo’s bij overheidsbedrijven’, zegt de N-VA-voorzitter vlakaf.

Hij begrijpt niet dat de overheid eerst het signaal geeft dat Thijs een nieuw mandaat krijgt, om daarna plots zijn loon te halveren. ‘De regering legt haar eigen regels over deugdelijk bestuur naast zich neer. De manier waarop de regering dit heeft aangepakt, is beschamend.’

Loon

Hoeveel Thijs mag verdienen, wil de Antwerpse burgemeester niet zeggen. ‘Ik moet niet bepalen hoeveel dat is. Dat is aan de raad van bestuur van Bpost en het remuneratiecomité.’ Hij verwijst naar het Antwerpse Havenbedrijf waar de raad van bestuur samen met een consultant bekijkt wat het verloningspakket is dat op de markt wordt gegeven.

Het stilzwijgen van CD&V en vooral Open VLD is veelbetekenend, vindt hij. Dat beide regeringspartijen de beslissing niet mee verdedigen, toont volgens De Wever aan dat ze er ‘enorm mee verveeld’ zitten.

‘Voor minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille, de scherpslijper van de PS, zal dit wel een overwinning zijn, maar Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten mag zich wel verontschuldigen’, stelt hij scherp in De Tijd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten