‘Herman De Croo geeft kamerzitje op’

© Jimmy Kets

Het ziet ernaar uit dat Open VLD-kopstuk Herman De Croo zijn kamerzitje opgeeft ten voordele van zijn zoon Alexander. ‘Uiteraard ben ik kandidaat om opnieuw op een lijst te gaan staan, maar dat zal waarschijnlijk niet de federale zijn’, zegt hij in De Morgen.

(kld)

De kans dat vader en zoon De Croo samen op de liberale kamerlijst voor Oost-Vlaanderen staan, is klein geworden. Herman De Croo, die al 45 jaar lang kamerlid is, geeft te kennen dat hij bereid is die zetel op te geven ten voordele van zijn zoon, minister van Pensioenen Alexander De Croo.

‘Ik snap dat het wat moeilijk ligt binnen de partij als straks twee op de vier Oost-Vlaamse verkozenen in de Kamer De Croo heten’, reageert hij op de toenemende druk binnen Open VLD.

Waar de 76-jarige De Croo naartoe gaat, is nog niet duidelijk. ‘Ik zou kunnen lobbyen om één van die tien gecoöpteerden in de hervormde Senaat te worden, maar weet u: ik heb mijn partij in 46 jaar niks gevraagd en ik ben dat nu ook niet van plan.’

Vlaanderen

Het Vlaams Parlement is zeker een optie, mogelijk in combinatie met een taak als deelstaatsenator. ‘Ja, daar sta ik zeker voor open’, aldus De Croo in De Morgen.

Ondanks zijn hoge leeftijd blijft De Croo in niet te onderschatten stemmenkanon voor de liberalen. ‘Ik hoef geen lijsttrekker te worden, ik hoef zelfs geen plaats bij de eerste tien. Zet mij maar achteraan, ik raak wel verkozen’, zegt hij zelf. In 2010 haalde De Croo vanop de laatste plaats van de kamerlijst meer dan 37.000 voorkeursstemmen.

De Croo gaat ervan uit dat hij de volle termijn van vijf jaar niet meer zal uitdoen. Hij ziet meteen een kans voor een jongere, die zijn zitje dan kan overnemen. ‘Met mij erbij haalt de partij gewoon een zetel meer, dat is altijd zo geweest.’

De Croo wacht op een initiatief van de Open VLD-top. ‘Het is nu aan de partij om te beslissen of ze mij een plaats op de Vlaamse lijst gunt. Als ze het liever met een zetel minder doet, tant pis.’

LEES OOK

Nu in het nieuws