Rutten: ‘Labille mag uitleggen wat er is gebeurd’

Na dagenlange stilte spreekt Open VLD-voorzitsters Gwendolyn Rutten dan toch over het vertrek van Johnny Thijs bij Bpost. Die kondigde zijn vertrek aan nadat de federale regering zijn loon bijna halveerde. ‘Minister Labille is niet echt respectvol omgegaan met Thijs’, zegt Rutten in De Ochtend op Radio 1.

Eveline Vergauwen

Het duurde heel lang voor Rutten wilde reageren, maar de sneer van N-VA-voorzitter Bart De Wever dit weekend aan het adres van Rutten, dwong haar dan toch tot een reactie.

‘Voor minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille, de scherpslijper van de PS, zal dit wel een overwinning zijn, maar Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten mag zich wel verontschuldigen’.

Dat zei Bart De Wever in de weekendkrant van De Tijd. Respectloos, vindt Rutten die uitspraak. ‘Zijn eigen partij en zijn kamerfractie hebben de inperking van de toplonen steeds bepleit. Met welke N-VA spreken we? Met die van Bart De Wever, of die van de rest?

Over de rol van Labille is Rutten zelf allesbehalve positief. ‘Labille is niet echt respectvol omgegaan met Thijs. Thijs zelf spreekt zelfs van woordbreuk. Labille mag komen uitleggen wat er is gebeurd, binnen de regering.’ ‘Er is tussen onze partij en mijnheer Labille iets gebroken als het op overheidsbedrijven aankomt’, zegt Rutten vandaag in Het Laatste Nieuws.

‘Labille is een socialist, en dan nog een van de oude stempel’, legt ze uit. ‘Onze ideeën staan diametraal tegenover elkaar. Ik lees dat Labille een ontwerp klaar heeft om meer grip te krijgen op de overheidsbedrijven, wij willen het tegenovergestelde.’

Daarmee bedoelt Rutten dat Open VLD liever af wil van de overheidsbedrijven. ‘Moeten Bpost en Belgacom nog overheidsbedrijven zijn? Laten we die privatiseren, anders blijf je deze discussie voeren. Bpost en Belgacom opereren in een grijze zone, met enerzijds een marktkomgeving en anderzijds een meerderheidsaandeel van de overheid.’

Aangeboden door onze partners