De Nul dreigt werken aan Panamakanaal stil te leggen

Bron © AFP/BELGA

Foto: AP

Baggeraar Jan De Nul dreigt samen met zijn partners in het GUPC-consortium te werken aan het Panamakanaal over drie weken stil te leggen. De groep klaagt dat de Panamese overheid in gebreke blijft bij de betalingen.

Volgens berichten in lokale media heeft de discussie betrekking op bijkomende factuur van 1,6 miljard dollar dat het consortium vroeg. Volgens GUPC, waar naast de Nul ook het Spaanse Sacy Vallehermoso en het Italiaanse Impregilo deel van uitmaken, is dat bedrag nodig om de werken volgens de aanvankelijk gemaakte afspraken te kunnen uitvoeren. GUPC gaat voorlopig wel door met de werken, maar eiste op 30 december wel dat die betaling nu binnen de 21 dagen is geregeld.

Het oorspronkelijke contract uit 2009 had een waarde van 5,3 miljard dollar. De werken moeten het mogelijk maken dat veel grotere schepen het kanaal gebruiken. Tot nu is dat toegankelijk voor boten met 5.000 containers, in de toekomst moet dat 12.000 worden. Bedoeling was dat de werken eind 2014 klaar zouden zijn, maar het project zal zeker enkele maanden uitlopen. Bij aanvang van de werken was er al discussie over de kwaliteit van het gebruikte cement.

Door Wim Lecluyse,
AANGERADEN