Jeanne Brabants van Ballet van Vlaanderen overleden

Jeanne Brabants Foto: BELGA

Jeanne Brabants, choreografe en danseres, is op 93-jarige leeftijd overleden. Brabants stichtte al op haar 21ste een eigen dansschool op. Later zal ze het Ballet van Vlaanderen uit de grond stampen. Ze is een icoon van de Vlaamse danswereld.

Brabants won tijdens haar carrière verschillende internationale prijzen. In 2000 kreeg ze de titel van barones. Brabants was al een hele tijd ziek.

Hoewel Jeanne Brabants een erg succesvolle danseres en choreografe was, is ze vooral bekend voor haar bijdrage aan het professionaliseren van ballet en dans in Vlaanderen. In 1941 richtte ze haar eerste balletschool en -gezelschap op in het Antwerpse. Later bracht ze de opleiding onder in de Vlaamse Opera, wat uiteindelijk uitmondde in het autonome Stedelijk Instituut voor Ballet.

In 1969 stichtte Brabants het Ballet van Vlaanderen, om de vele afgestudeerde klassieke dansers en danseressen in Vlaanderen aan de slag te kunnen houden in plaats van hen naar het buitenland te zien vertrekken. Sinds 1976 mag de organisatie zich Koninklijk Ballet van Vlaanderen noemen. Vorig jaar kwam het opnieuw tot een fusie met de Vlaamse Opera, wat Brabants betreurde.

Teken het online rouwregister.

Door evg
Meest recent