‘EU-Commissie vraagt geen splitsing bankactiviteiten’

Bron © BELGA

Europees commissaris voor Interne Markt Michel Barnier Foto: IMAGEGLOBE

Nog enkele weken en de Europese Commissie komt met de laatste bijzonderheden om de Europese bankensector gezonder te maken en de belastingbetaler beter te behoeden voor banken die op omvallen staan. Een strikte scheiding tussen het zakenbankieren en de meer traditionele bankactiviteiten zoals eerst aangekondigd komt er evenwel niet. Dat schrijft de Britse krant Financial Times.

Het is de Britse krant Financial Times die een ontwerptekst van Europees commissaris voor Interne Markt Michel Barnier kon inkijken. Om te voorkomen dat nationale overheden nog in de buidel moeten tasten wanneer banken dreigen om te vallen, zal eurocommissaris Barnier voorstellen dat bepaalde tradingsactiviteiten afgesplitst dienen te worden. Verplicht wordt die scheiding echter niet.

De woordvoerster van commissaris Barnier wou maandag niet ingaan op de inhoud, maar liet verstaan dat de ‘de gelekte tekst voorwaardelijk is en nog gewijzigd kan worden’. Volgens de ontwerptekst die nu de ronde doet, moet de Europese Bankautoriteit (EBA) parameters uitwerken die bepalen in welke mate tradingactiviteiten een ‘systemisch risico’ vormen die afgezonderd moeten worden van het andere bankieren.

Het mag dan ook duidelijk zijn dat het voorstel-Barnier vooral op de allergrootste, ‘meest intergeconnecteerde’ Europese banken van toepassing zal zijn, zei de medewerkster van Barnier.

Commissie volgt in spoor van lidstaten

De EU-Commissie lijkt daarmee in het voetspoor te treden van de hervormingen van de banksector in de verschillende lidstaten, met name in Frankrijk en Duitsland. België zal ook geen verplichte opsplitsing van de banken voorstaan. Ons spaargeld wordt wel helemaal afgeschermd van de tradingactiviteiten van banken. Barnier zou dan ook veel speelruimte laten aan de nationale toezichthouders.

Naar analogie van de nieuwe Amerikaanse ‘Volcker rule’ werkt de Commissie aan een ‘Barnier rule’, die de grootbanken verbiedt om enkel voor eigen rekening handel in effecten te voeren, zelfs wanneer het spaargeld dat bij hen geparkeerd staat daarvan afgeschermd wordt.

Het bankenplan van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) dat de federale regering voor het kerstreces goedkeurde, zegt eveneens dat banken geen tradingactiviteiten meer mogen uitvoeren die enkel de eigen onderneming ten goede komen.

Het wetsvoorstel van Barnier komt er na het Liikanen-rapport over de toekomst van de Europese banksector. Met de verkiezingen van mei in aantocht, zal de tekst pas tijdens de volgende legislatuur behandeld kunnen worden.

Door Jan Temmerman
AANGERADEN
Meest recent