Somers dreigt met ontslag als hij lijsttrekkerschap niet krijgt

Foto: BELGA

Het provinciaal bestuur van de Antwerpse Open VLD heeft de beslissing over het lijsttrekkerschap uitgesteld. Kamerlid Bart Somers speelt het hard. Hij dreigt er mee om uit de politiek te stappen als hij zijn zin niet krijgt.

Even voor 22 uur liet het bestuur gisteravond weten dat er ‘de komende dagen op zoek gegaan wordt naar een consensus’. Bedoeling is om een stemming te vermijden. De grote knoop ligt op Vlaams niveau: wordt het kamerlid Bart Somers of oud-viceminister-president Dirk Van Mechelen? Geen van beide wil wijken.

Als het tot een verkiezing bij de leden in de provincie Antwerpen komt, tippen velen op Dirk Van Mechelen als winnaar. Hij heeft ook de voorzitster achter zich, die jarenlang zijn kabinetschef was in de Vlaamse regering. Maar bovenal, Open VLD staat in het noorden van Antwerpen – Van Mechelen is burgemeester van Kapellen – traditioneel sterker dan in Somers’ Mechelen. Dan wacht voor die laatste de troostprijs dat hij achter Turtelboom op de Kamerlijst mag staan, maar daarvoor lijkt hij te passen. Volgens een aanwezige dreigde hij gisteravond om uit de politiek te stappen als hij zijn zin niet krijgt.

Spannende strijd ook in Oost-Vlaanderen, waar de beslissing morgenavond valt. Voor de Vlaamse koppositie zijn er twee kandidaten: kamerlid Mathias De Clercq en Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht. Alles wijst erop dat het morgen tot een stemming komt.

Door jvt, mju, fle
AANGERADEN
Meest recent