Kernkabinet probeert plooien glad te strijken na vertrek Thijs

© BELGA

Het federale kernkabinet zit vandaag voor het eerst weer samen sinds het vertrek van bpost-topman Johnny Thijs. Bevoegd minister Jean-Pascal Labille (PS) wilde voor aanvang niets kwijt, maar blijft voor Open VLD kop van jut. Volgens partijgenote Laurette Onkelinx staat echter vast dat hij geen enkele fout beging.

llo

‘Ik hoor meneer Thijs spreken over woordbreuk, dat is toch zeer ernstig’, argumenteerde Open VLD-vicepremier Alexander De Croo zijn eis om duidelijkheid van Labille. ‘Dit is een conflict tussen twee personen, meneer Thijs en de minister. Dan moet de minister duidelijkheid geven over wat er gezegd is.’

De Croo blijft erbij dat er een consensus bestond om te trachten Thijs aan boord te houden. ‘Ik wil horen of er engagementen gedaan zijn en welke die waren’, verduidelijkte hij.

Ook bij de PS klinkt echter dat het niet de bedoeling was Thijs de deur te wijzen. Maar in de regering was nu eenmaal afgesproken de toplonen te verlagen, luidt het daar. Voor PS-vicepremier Onkelinx en SP.A-collega Johan Vande Lanotte gaat het dan ook louter om een keuze van de postman, die ‘niet geïnteresseerd was in een loon van 650.000 euro’.

Veel meer dan de plooien proberen glad te strijken, zal er woensdag wellicht niet gebeuren. Ook De Croo ziet geen piste meer om Thijs alsnog te overtuigen. ‘Gedane zaken nemen geen keer’, besloot hij.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten