Afscheid van Jeanne Brabants

In Antwerpen is vrijdagochtend afscheid genomen van danseres en choreografe Jeanne Brabants, die op 2 januari overleed. Velen prezen haar passie en doorzettingsvermogen, haar niet-aflatende strijd voor het ballet en dans, maar ook haar politiek engagement.

Met een erehaag van tientallen balletdansers van de Koninklijke Balletschool Antwerpen werden familie, vrienden en kennissen verwelkomd in de Antwerpse Bourlaschouwburg op de afscheidsplechtigheid van Jeanne Brabants, die op 2 januari op 93-jarige leeftijd overleed.

Brabants was onder meer bekend als danseres en choreografe, maar werd vooral geroemd voor haar bijdrage aan het professionaliseren van het ballet en dans in Vlaanderen. Ze richtte verschillende ballet- en dansgezelschappen op, waaronder het Ballet van Vlaanderen.

Verschillende oud-leerlingen getuigden over hun ervaringen met Brabants. ‘Een inspirerend leraar’ en een ‘doorzetter’, zo omschreven ze haar. ‘Je zal voortleven in volgende generaties.’

Brabants’ kinderen en kleinkinderen brachten verschillende muziekstukken en spraken over haar warmte, oprechtheid en eerlijkheid, alsook over haar politiek en sociaal engagement, onder meer ten tijde van het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

‘Ik ken niemand in de wereld van de kunsten en ver daarbuiten die zo samenviel met haar passie, haar discipline, haar beroep en haar missie’, zei Antwerps schepen voor Cultuur en haar buurman Philip Heylen. ‘Ze was een van onze eerste echte, grote, culturele ambassadeurs in het buitenland.’

Door Eveline Vergauwen