Dan toch geen GAS-boete voor tonen Vlaamse vlag

Foto: BELGA

BRUSSEL -

Vijf vlaggenzwaaiers kregen bijna een GAS-boete aangesmeerd omdat ze op de nationale feestdag van 2012 een Vlaamse vlag wilden zwaaien langs het traject van het militair défilé. Een Brusselse politierechter heeft nu de boete echter ongeldig verklaard.

Dat zegt ere-vrederechter Jan Nolf in een column op Knack.be. De vijf liepen al bij hun aankomst in het centraal station in de kijker. Ze kregen er een waarschuwing van de spoorwegpolitie. Op het Europakruispunt namen ze echter een groepsfoto, met de opengevouwen vlag. Het vijftal, onder wie een dame van 70 jaar, werd geboeid afgevoerd.

50 euro

Voor de feiten kregen ze een GAS-boete van 50 euro opgelegd. Officieel luidt het dat ze ‘in het bezit waren van vlaggen en andere attributen met slogans met de bedoeling deze te openen’. Maar de politierechter wou in dat verhaal niet meewerken.

De Nolf wijst erop dat tot februari 2013 heeft geduurd voordat de vijf van samenscholing zijn beschuldigd. Het vonnis van de rechter viel op 7 januari. Daarin wordt brandhout gemaakt van de stelling dat het om een samenscholing ging, omdat het GAS-reglement niet verduidelijkt wat daaronder verstaan wordt.

De rechter wijst er in de uitspraak ook op dat de Vlaamse vlag sinds 1985 officieel erkend is. Wie zich dus op een Brussels kruispunt laat fotograferen geeft zo wel blijk van ‘pro Vlaamse gevoelens’ (sic) maar verstoort de orde net, aldus de rechter.

Procedurekosten

De stad Brussel moet nu opdraaien voor de procedurekosten van 820 euro. De ‘betogers’ kregen elk 165 euro toegewezen als vergoeding voor hun advocatenkosten’.

Door Wim Lecluyse
AANGERADEN