Krook krijgt echte jongerenbibliotheek

GENT -

In de Krook, de nieuwe stadsbibliotheek die tegen eind 2015 aan de Waalsekrook verrijst, zal een echte jongerenbibliotheek zitten. Dat is vrij uitzonderlijk, ook in buitenlandse bibs.

De Gentse bibliotheek hield een uitgebreid onderzoek bij jongeren om na te gaan hoe zij een bibliotheek zien en ervaren. De Gentse stadsbibliotheek is zonder twijfel het meest toegankelijke cultuurhuis van de stad. Ongeveer 25 procent van de bevolking maakt er frequent gebruik van. ‘Nog driekwart te gaan’, stelde Krist Biebauw, directeur van de stadsbibliotheek, laconiek.

Hij en zijn medewerkers stellen vast dat jongeren vanaf 13, 14 jaar afhaken. Ze later terugwinnen is niet vanzelfsprekend. Dat is een probleem waar ook andere organisaties mee kampen.

Fuiven

Biebauw zegt dat er niet zoveel buitenlandse voorbeelden zijn die voor die leeftijd inspirerend werken. Elke bibliotheek heeft het daar moeilijk mee. Het Nederlandse Delft bood enige inspiratie.

Sommige jongeren vroegen naar een ontmoetingsplaats, wilden er zelfs fuiven. Anderen willen dat er vooral boeken staan. Fuiven is niet de bedoeling, verblijfsruimte creëren kan wel. De Krook krijgt hoe dan ook een jongerenbibliotheek.

Door kvk
AANGERADEN