306.000 kilo vis die niemand wil opeten

Foto: BELGA

Meer dan 300 ton verse vis die Belgische vissers vorig jaar in onze havens hebben aangevoerd, is vernietigd of vermalen om er vismeel of honden- en kattenvoer van te maken. De vis was perfect in orde, maar er was gewoon geen vraag naar. Vlaanderen gaat onbekendere vissoorten extra promoten om die pure verspilling tegen te gaan.

December vorig jaar. De feestdagen zijn in aantocht wanneer enkele vissersschepen met een lading roodbaars en pladijs aankomen in de haven van Zeebrugge. ‘15.000 kilo’, zegt reder Jan Couwyzer. ‘Schitterende vis. Maar hij is bij niemand op het bord beland.’

Geen enkele vishandelaar, supermarkt of verwerkingsbedrijf toont interesse in de vis. Op de veiling biedt niemand dus een aanvaardbare prijs. De gigantische hoeveelheid verse vis wordt dan maar weggevoerd om vermalen te worden tot vismeel, of honden- en kattenvoer. De vissers krijgen een aalmoes van 0,20 euro per kilo – Europese subsidies garanderen hen die ‘minimumprijs’ – voor hun moeite.

‘Doodzonde’, zegt Couwyzer. ‘En het gebeurt steeds vaker. Want er zit weer veel vis in de Noordzee.’ 

Het lijkt te gek voor woorden: verse Noordzeevis die perfect in orde is, maar die toch zo goed als vernietigd wordt om er dierenvoer mee te maken. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van donderdag 16 januari.

Door tom le bacq
Meest recent